La salut mental en el treball: Una carrera cap al benestar laboral
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
seguretat, salut, treball, risc, picosocial, discriminiacio, intimidacio, violencia, organitzacions, estigma, treballador, sfrontament, benestar
819
post-template-default,single,single-post,postid-819,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703
 

La salut mental en el treball: Una carrera cap al benestar laboral

La salut mental en el treball: Una carrera cap al benestar laboral

Arturo Argelaguer (2023)

Psicologia clínica, social i de les organitzacions

L’OMS defineix la salut com un estat complet de benestar físic, mental i social; per la qual cosa hem d’entendre el benestar de les persones com un dret humà íntegre i fonamental en què una bona salut mental deu permetre’ns fer front a moments vitals d’estrès i desenvolupar la més gran part de les nostres habilitats individuals i col·lectives, per poder prendre decisions i establir les relacions adequades a les nostres necessitats ia les del nostre entorn social.

Si bé els trastorns mentals poden tenir caràcter genètic i biològic, a aquest article avui només ens centrarem en aquells trastorns sobrevinguts que sorgeixen als entorns laborals. L’Agència Europea de Seguretat i Salut a la feina defineix els riscos psicosocials com aquells aspectes del disseny, organització i direcció del treball i del seu entorn social que poden causar danys psíquics, socials o físics en la salut dels treballadors.

L’Agencia Europea de Seguretat i Salut en el Treball defineix els riscos psicosocials com aquells aspectes del disseny, organització i direcció del treball, així com del seu entorn social, que poden causar danys psíquics, socials o físics en la salut dels treballadors

Segons un estudi de l’OMS, els trastorns de salut mental van augmentar a tot el planeta; un altre estudi de la revista científica The Lancet indica que durant l’etapa de més incidència del Covid-19 els casos de depressions i ansietat es van incrementar a nivell mundial per sobre del 25%. I més recentment la plataforma d’ocupació Infojobs, al seu “informe sobre la salut mental i els beneficis laborals” el 50% dels problemes de salut mental a Espanya està relacionat directament amb la feina, sent els joves de entre 16 i 24 anys els que més problemes pateixen (44%), i les dones són el gènere majorment afectat (35%).

Els problemes de salut mental que majorment afecten negativament la salut mental de les persones a l’entorn laboral són l’estrès, la depressió, la discriminació, la intimidació i la violència psicològica (mobbing).

Hem de tenir molt present que els riscos psicosocials i l’estrès no són en cap cas un defecte de les persones, sinó que formen part intrínseca de un problema organitzacional del moment social en què vivim, per la qual cosa no ha de generar cap estigma per a cap treballador. S’han d’afrontar i gestionar-se a través de les organitzacions perquè puguin resoldre’s de forma adequada i efectiva, mitjançant el foment d’un desenvolupament adequat personal i professional que proporcioni un bon rendiment, per al propi empleat com per a l’organització la que pertany.

A la nostra societat actual les persones inverteixen una gran part del seu temps vital a la feina, dins de les organitzacions, per la qual cosa aquestes deuen assegurar unes condicions laborals i adoptar mesures específiques relacionades amb l’abordatge dels problemes de salut perquè afavoreixin el benestar personal i laboral del seu actiu més gran, els empleats, encara que no és menys important que per la seva banda els empleats han d’aprendre a desconnectar i cercar altres reptes i objectius personals, fora de l’entorn laboral, perquè puguin renovar les seves il·lusions i dedicar moments a l’oci i el esport, els quals els ajudaran a mantenir un adequat equilibri mental i gaudir duna bona salut mental.