El rol dels psicòlegs als Centres de Reconeixements de Conductors
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
rols, crc, victimes, accidents, transit, traumes, seguretat, vial, viari, prevenció, protocols, exploracio, cetres, reconeixement, obtencio, recuperació, renovacio, carnets, conduccio, professionals, formacio, aptituc, actitud
828
post-template-default,single,single-post,postid-828,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703
 

El rol dels psicòlegs als Centres de Reconeixements de Conductors

El rol dels psicòlegs als Centres de Reconeixements de Conductors

Arturo Argelaguer (2024)

Psicologia clínica, social i de les organitzacions

El total de víctimes per accident de Trànsit l’any 2022 fou de gairebé 130.000 persones, amb prop de 98.000 accidents a tot l’estat espanyol (Font anuari d’accidents 2022).

Si bé és cert que aquests números són inferiors als de dècades anteriors, no ho és menys que quan els analitzem ens n’adonem que no deixen de ser moltes, moltíssimes persones i famílies les afectades per aquest fet. I quan aquestes víctimes són persones properes, les dades deixen de ser números freds i passen a convertir-se en esdeveniments traumàtics que ens afecten directament.

El Ministeri de l’Interior va treure un programa d’actuació estratègica “Seguridad Vial 2030” en la que, diu, vol prevenir i reduir aquesta accidentalitat i mortalitat a l’àmbit viari. Ben bé no sé si es vol fer aquesta prevenció per la reducció de les víctimes, o si el seu principal objectiu és reduir-ne els elevadíssims costos que generen aquests accidents a les butxaques de l’estat.

Sigui per la raó que sigui, una de les accions que s’ha dut a terme, dins d’aquest programa d’actuació, és una important actualització dels Protocols d’exploració mèdica i psicològica que es realitzen als Centres de Reconeixement de Conductors (CRC), alhora de fer les revisions mèdiques per l’obtenció, renovació i recuperació dels diferents permisos de conduir.

Aquestes prop de 2,5 milions de revisions periòdiques que es duen a terme cada any consten d’una avaluació bàsica dels conductors a nivell sensorial, cognitiu i motor, realitzades per un metge i un psicòleg especialitzats en la seguretat viària.

La formació continuada i la professionalització de la psicologia en l’àmbit de la seguretat viària és una àrea relativament nova. Si bé al nostre país l’aplicació dels coneixements de la psicologia en el factor humà, dins l’àmbit de Trànsit, te una trajectòria de més de 100 anys, no fou fins a principis dels anys 80 del segle passat que s’aprova un programa de seguretat viària en el qual es replantegen les noves proves d’aptitud psicològica, de forma obligatòria per tothom, i es dona especial rellevància als comportaments de conductors i vianants, L’any 1984 s’instauren tres bateries de proves que, encara ara, són les que s’utilitzen per fer les proves psicològiques de conducció als CRC.

Els psicòlegs dels CRC no diagnostiquen patologies, sinó que periten i avaluen les funcions i capacitats actuals de les persones, mitjançant anàlisis perceptiu-motors, cognitius i de intel·ligència pràctica, per reduir al màxim la probabilitat que  aquestes malalties puguin repercutir o ser les responsables dels accidents.