preguntes
Las Adicciones, el afrontamiento, ansiedad y depresion, estres, salud mental, tdah, hiperactividad, dèficit atencion, terapia online, psicologia online
faqs, preguntes, psicòleg, control, sessions, mútues, costos, psicoteràpia, vergonya, consulta, emocions, benestar emocional, tractament, Arturo Argelaguer
306
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-306,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703
 

FAQs

Preguntes

Pràcticament tothom, en un moment o altre de la vida, ens fem la pregunta de si necessitem l’ajuda d’un psicòleg o bé serem capaços de gestionar els problemes tot sols, sobretot davant de situacions noves o de moments particularment estressants, que fan que la pròpia persona no es trobi bé amb sí mateixa.

 

Donar aquest primer pas i començar una psicoteràpia no sol ser una decisió gens fàcil, a vegades pels temors al què diran, altres per vergonya, o fins i tot pot ser per què no se sap massa bé en què consisteix…

 

Massa vegades s’acaba consultant el psicòleg quan ja no es pot més, quan el quadre de patiment és tant feixuc que ja s’ha perdut el control de les emocions i, fins i tot, el del nostre comportament, tant en l’àmbit personal com familiar, social o professional. I és una veritable llàstima, doncs un bon tractament psicològic suposa un potent motor de canvi personal que ajuda les persones a resoldre el malestar emocional i a millorar el benestar personal.

Quan i per què anar al psicòleg?

Per trobar-se a gust amb un mateix

Si bé no hi ha cap raó “obligatòria” per anar al Psicòleg, el cert és que quan les emocions ens incomoden, la psicoteràpia és una eina excel·lent de millora personal, increment de l’autoestima, reconeixement d’errades i equivocacions i d’increment de l’autoestima.

Per tenir un punt de vista objectiu i professional

Per tenir un punt de vista objectiu i professional al respecte d’allò que ens està succeint, mitjançant el qual ens proposaran un treball adaptat a les nostres necessitats i ens permetrà afrontar les nostres pors, exercir les nostres responsabilitats i anar recuperant el nostre benestar.

Per recuperar el control

Per recuperar el control del nostre dia a dia i de les nostres emocions mitjançant una teràpia pensada en la nostra pròpia manera de viure la vida i adaptant-la a l’entorn psicosocioal en el que estem immersos.

Per treballar les relacions interpersonals

Per treballar les relacions interpersonals, ja sigui amb la nostra parella, la família, les amistats o amb qui nosaltres volem. Això ens permetrà dur a terme una millor interacció amb els altres, aprenent a respectar-los i a ser respectat.

Qüestions sobre les sessions

Quan duren les sessions?

La durada de les sessions de Psicoteràpia s’estableix en funció de les necessitats de cada pacient i de la valoració que en faci el professional al llarg de la consulta. Inicialment parlem de sessions de 50-60 minuts.

 

Durant les sessions terapèutiques els psicòlegs escoltem, preguntem, analitzem i prenem notes que ens permeten definir els objectius a assolir i, sobretot, arribar a un diagnòstic per tal d’escollir el tractament i aportar les eines més eficients per cada cas.

És per això que en les psicoteràpies que es consideren efectives no s’utilitzen sessions inferiors als 50/60 minuts (a no ser que aquestes sessions siguin de manteniment o recerca).

En sessions de durada inferior (de 30 minuts, per exemple) es corre el risc que el pacient no se senti escoltat ni entès, o bé que no pugui rebre el feedback adequat sobre el diagnòstic i tractament que s’està proposant en cada cas.

Quina serà la freqüència de les sessions?

La freqüència de les visites (setmanals, quinzenals, mensuals…) s’estableix d’acord a la problemàtica específica que s’estigui tractant, a les necessitats de la persona i a la disponibilitat horària d’ambdues parts.

Quina durada i freqüència tenen les sessions de mútues?

Les sessions de mútues tenen una durada d’entre 25 i 30 minuts per taló o autorització i una freqüència setmanal.

També fem sessions amb durades d’entre 50 i 60 minuts, utilitzant dos talons o autoritzacions i una freqüència setmanal/quinzenal.

En quin cas puc demanar a la meva mútua un reemborsament del cost de les sessions?

Si estàs pagant una pòlissa de reemborsament a la companyia d’assegurances i compleixes els requisits que et demanen, pots estalviar-te entre un 80% i un 100% del seu cost.

 

Per exemple, si una sessió costa 50€ (cal mirar cada cas en concret) i la teva companyia d’assegurances t’abona el 80% del seu cost, aleshores la sessió et costarà tant sols 10€.

 

Amb l’assegurança de reemborsament tant sols hauràs de demanar-nos una factura, i la teva companyia et farà l’abonament que tingueu pactat.

Més Preguntes

Què són les malalties/trastorns mentals?

Són afectacions, alteracions o desajustos emocionals, cognitius i/o de la conducta, que poden ser esporàdics o duradors, i que afecten els estats d’ànim, els sentiments, els pensaments i els comportaments de les persones, degut a factors biopsicosocials diversos, i que es poden identificar i tractar.

Alguns psicòlegs ens hem especialitzat en les patologies (estudi dels danys i dels patiments) mentals per conèixer en detall aquests processos i símptomes que desenvolupen les persones i els genera patiment. Aquest coneixement exhaustiu ens permet aportar eines aquestes persones per tal de millorar la seva situació i que puguin gaudir d’un millor benestar personal i professional.

 

Es pot curar la malaltia mental?

La majoria de les patologies mentals tenen tractaments que permeten les persones recuperar-se i portar una vida plenament normalitzada.

Si bé és cert que hi ha trastorns mentals greus que poden cronificar-se, aquests no són diferents a altres malalties físiques, que poden ser cròniques (com la diabetis o la hipertensió) i necessiten de tractaments permanents, que permetent aquestes persones viure una vida plena i satisfactòria.

 

Les persones amb un trastorn mental poden fer una vida normalitzada?

Sí. Poden! Amb el tractament adequat i amb un entorn social i familiar favorable, una persona amb un problema de salut pot superar les limitacions del trastorn i pot treballar, mantenir relacions socials, tenir cura dels fills, etc.

Tot i que algunes persones poden arribar a rebre la incapacitació laboral per raó de salut mental, la majoria de les persones son capaces de dur a terme moltes tasques en espais comunitaris i socials.

 

Es neix amb el trastorn mental?

La predisposició genètica pot ser un dels factors que incideixen en l’aparició d’alguns trastorns mentals. Però també hi pot haver lesions traumàtiques i factors ambientals (socials, culturals, econòmics o polítics) que influeixen, com l’estrès, el consum de drogues, els traumatismes cerebrals, les malalties orgàniques, les infeccions, alguns esdeveniment traumàtics o una situació de crisi econòmica.

 

Tothom pot desenvolupar un trastorn mental?

Sí. Tothom és vulnerable de tenir problemes de salut mental, com de patir qualsevol altra malaltia. Una de cada quatre persones tindrà un trastorn mental al llarg de la vida. Per això és important parlar-ne obertament, perquè redueix l’estigma i ajuda a posar-hi remei quan apareix.

 

Les persones amb trastorn mental són violentes?

No. Les persones que pateixen un trastorn mental no tenen més conductes violentes que la resta de la població. De fet, tenen més probabilitat de ser víctimes que no pas autores d’actes violents.

A més, les persones amb trastorns mentals normalment eviten les situacions violentes, perquè els generen un estrès excessiu. La majoria dels crims violents i homicidis són comesos per persones que no tenen cap trastorn mental. Tenir caràcter agressiu és independent del patiment d’un trastorn mental.

 

Les persones amb problemes de salut mental han d’estar recloses a centres psiquiàtrics?

No. Moltes recuperacions i tractaments no necessiten hospitalització i, si cal, els ingressos són temporals. Actualment, els centres psiquiàtrics ja no són institucions d’aïllament i internament, sinó que són centres on s’aconsella als pacients, es fan activitats grupals amb metges i també amb altres pacients.

 

L’estigma és un dels principals problemes per a les persones que pateixen un trastorn mental?

Sí. Una de les barreres més importants per recuperar-se d’un trastorn mental és fer front a les actituds negatives de la gent. Això sovint suposa aïllament social i discriminació pel sol fet d’haver tingut un trastorn.

Una actitud positiva i de suport per part de familiars, amics, companys de feina, serveis de salut, professionals i altres membres de la comunitat envers la gent amb trastorn mental és vital per assegurar-ne la qualitat de vida i la recuperació.

 

Com puc ajudar una persona amb trastorn mental?

Hi ha moltes maneres d’ajudar a una persona que està passant per un problema de salut mental. Un dels primers passos és evitar els estigmes o cercar culpabilitats, així com fer-li saber que podeu parlar obertament d’aquest tema amb tu.

Cada persona i cada situació és única, per tant no hi ha solucions predeterminades. És important que acceptis les teves pròpies limitacions i valoris acuradament fins allà on pots assolit, marcat objectius realistes, aprèn a ser concret i a expressar-te amb paraules fàcils d’entendre.

És important saber relativitzar i no prendre’s res personalment, amb una adequada gestió dels teus sentiments. Els sentit del humor t’ajudarà a relaxar qualsevol conversa i fer que aquesta sigui més fluida i agradable. També és important d’evitar el sarcasme i les indirectes.