03 oct. La influència de l’entorn social a l’hora d’expresar-nos
Arturo Argelaguer (2023)
Psicologia clínica, social i de les organitzacions
Els entorns socials i educatius en què ens relacionem al llarg de la vida són processos psicològics molt més influents del que ens pugui semblar a simple vista.
Les persones convivim i interaccionem dins uns cercles socials concrets i que ens influeixen directament en allò que percebem o pensem, en les nostres actituds, sentiments, comportaments i, molt especialment, en les diferents formes de com expressem la nostra opinió davant dels altres.
Aquestes conductes, que tots fem, no depenen únicament de la nostra personalitat o forma de ser, sinó que estan influenciades per l’entorn social en què ens eduquem i relacionem. Les opinions, reaccions i pressions continuades d’aquest entorn, sense que ni tan sols en siguem conscients, marquen i conformen un pensament individual que, si bé no és únic, sí que es mostra uniforme i cohesionat amb la idea majoritària i generalitzada que s’espera del grup social a qual pertanyem.
En els cercles i entorns més reduïts i privats, com a individus que som, ens permetem d’assemblar-nos a nosaltres mateixos, essent més espontanis, més naturals i menys mesurats a l’hora de comportar-nos i expressar les nostres opinions i pensaments. No obstant, com a subjectes col·lectius, pertanyents a grups socials més amplis o de naturalesa pública, les nostres reaccions i opinions solen ser més pensades, mesurades i fins i tot persuasives amb l’entorn, perquè un nombre més gran de persones del grup al qual pertanyem, o del que volem formar-ne part, ens accepti com a iguals i no ens faci sentir excessivament assenyalats ni contrariats emocionalment.
En definitiva, som la construcció social d’allò que hem anat absorbint, experimentant i interioritzant al llarg de la nostra convivència dins del grup social a qual pertanyem, on es van imposant pensaments i conductes grupals col·lectives, clarament identificables i alhora summament excloents amb els díscols.
No obstant, si bé aquest entorn exerceix una important pressió i influència en la uniformitat col·lectiva de l’individu, tant a nivell cognitiu, com informatiu i normatiu, també hauríem de ser molt conscients que, a nivell individual i com a subjectes pertanyents a aquests grups, podem revertir aquests factors, influir en l’opinió i les conductes dels altres, amb un domini adequat de la gestió dels mecanismes d’influència socials existents, com són el control de les emocions, la persuasió o el lideratge, els quals juguen un paper decisiu en la forma d’expressar-nos i influir en els altres.