11 ag. El rol dels psicòlegs en l’equip dels Serveis Socials Bàsics Municipals
Arturo Argelaguer (2023)
Psicologia clínica, social i de les organitzacions
Els serveis socials bàsics són el primer nivell del sistema públic d’atenció social i familiar alhora de prevenir i fomentar el benestar i l’autonomia de les persones, per que puguin viure dignament davant les diferents situacions i necessitats en què es troben al llarg de la vida.
Dins dels equips multidisciplinars dels serveis socials hi ha tècnics especialitzats en els pensaments, emocions i conductes de les persones per tal que aquestes puguin desenvolupar-se adequadament dins del seu entorn social, veinal i municipal, proporcionant-los les eines i recursos necessaris que els permeti fomentar l’empoderament personal i millorar la seva qualitat de vida.
Aquests tècnics són els psicòlegs, uns professionals especialistes en la intervenció social amb uns rols molt específics que requereixen d’unes habilitats personals, d’un compromís i d’uns valors de solidaritat molt arraigats i desenvolupats alhora de interactuar amb persones certament afeblides i desfavorides al moment en què necessiten arribar i fer ús dels serveis socials municipals.
La intervenció dels psicòlegs pot ser de caire comunitari i especialment en l’àmbit individual i familiar, mitjançant avaluacions, diagnòstics, mediació, psicoteràpies i derivacions a altres especialistes de la salut mental quan es detecten cassos especialment complexos i no es poden atendre directament des dels propis serveis socials.
Aquesta àrea de psicologia en els serveis socials és una branca de intervenció relativament recent que s’ha ant potenciant i ampliant amb el pas dels anys, a vegades com a professionals independents que accedeixen en base als concursos que surten periòdicament als Ajuntaments, i altres vegades com a tècnics interins, que han de passar oposicions, generalment en Ajuntaments més grans o en els Consells Comarcals.
Els psicòlegs que treballen en els Serveis socials han de tenir l’especialitat de clínica o o el màster/habilitació sanitària per a poder exercir. El seu nivell d’empatia envers de les persones que atenen és molt elevat, ja que es troben davant de situacions realment complexes i desesperandes que pateixen molts dels usuaris d’aquests serveis públics. Això fa necessari que la seva formació i experiència hagui de ser elevada, amb constants formacions d’especialització i coneixements de les noves situacions socials i familiars que van apreixent any rere any.
El nivell de cohessió i coordinació multidisciplinar que han de tenir amb la resta de professionals, tant dels propis serveis socials com dels diferents estaments mèdics i sanitaris (metges de família, psiquiatres…) és molt elevat, doncs gran part de les persones ateses presenten patologíes i necessitats múltiples que s’han d’atendre a la vegada.
Cada vegada més, els psicòlegs són una peça bàsica i especialitzada en l’atenció social de les persones.