La interpretació dels pensaments, origen del malestar emocional i psicològic.
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
psicologia, psicòleg, manresa, berga, solsona, moià, teràpia, psicoteràpia, trastorns, mentals, salut, benestar, ansietat, estrès, depressió, trastorns emocionals, pors, fòbies, neuropsicologia, forense,
738
post-template-default,single,single-post,postid-738,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703

La interpretació dels pensaments, origen del malestar emocional i psicològic.

Arturo Argelaguer (2022)

Psicologia clínica, social i de les organitzacions

Massa vegades els nostres pensaments ens juguen males passades, es tornen extremadament intrusius i acaben per generant-nos malestar, estrès o ansietat, essent aquestes unes de les primeres causes per les quals emmalaltim a nivell mental i psicològic.

No és pas que els nostres pensaments siguin bons o dolents per si mateixos, sinó que la càrrega emocional que els hi afegim és lo que fa que nosaltres mateixos els hi atorguem una importància subjectiva i poc racional a qualsevol d’ells, una importància que l’acabem elevant a creença, dogma o pilar de la nostra vida.

És aleshores que, qualsevol acció o pensament relacionat amb aquesta creença, la magnifiquem i, al capdavall, acabem fent-nos esclaus d’ella.

El malestar psicològic que patim les persones és recurrent i persistent, especialment quan relacionem i entrellacem el coneixement adquirit amb les experiències emocionals prèvies, com si d’algun determinat estat mental o de pensament màgic ens hi arrossegués irremeiablement, augmentant exponencialment aquella sensació negativa que les persones, massa vegades, podem tenir de nosaltres mateixos, així com aquella percepció que ens podem anar generant, respecte d’una possible amenaça, elevant-la a l’estadi del més que probable…

Quan a nivell mental ens trobem davant d’aquesta probable amenaça i els nostres pensaments no ens aporten aquella sortida efectiva i ràpida que volem, mica a mica se’ns va instaurant una sensació de impotència i pèrdua del control, tant a nivell cognitiu com emocional, que va generant cada vegada més i majors rumiacions i alterem les nostres preocupacions fins a nivells de saturació mental i personal. És aleshores que les persones observem qualsevol informació rebuda pels nostres sentits i pensaments de forma negativa i esbiaixada, i distorsionant qualsevol mirada que podéssim fer d’una situació específica o bé del món que ens envolta.

Algunes de les estratègies, equivocades, que solem dur a terme quan ens trobem immersos en aquestes situacions d’alteració psicològica, poden ser:

  • Intentar controlar els nostres pensaments, suprimint-los o centrant-nos en plantejaments poc naturals.
  • Recórrer a pensaments o conductes d’afrontament errònies (tals com l’evitació cognitiva i/o conductual, recórrer a substàncies nocives com l’alcohol o les drogues…) per tal d’eliminar o fugir de les emocions i els pensaments que ens molesten.

 

En definitiva solem fer ús de recursos inadequats que acaben privant-nos de descobrir la pròpia capacitat natural que tenim de gestionar aquestes situacions i de poder prendre les decisions més adequades.

És a partir d’aquest moment que ja podem assegurar clarament que ens trobem immersos en un procés de malestar emocional que, si no es treballa adequadament i es corregeix aquesta forma de pensar i fer, podem acabar patint un trastorn mental com ansietat o depressió.

Queda demostrat doncs, que l’enquistament i arrelament d’un malestar emocional o d’un trastorn psicològic, sovint prové de com cada un de nosaltres interpretem i abordem situacions mentals i pensaments interns, recurrents i dolorosos per nosaltres.

És en aquests moments quan la psicologia i el paper del psicòleg passen a ser una peça fonamental per la millora del nostre benestar emocional, el qual ens proporciona les eines i els recursos necessaris per a desenvolupar noves habilitats que ens permetin de reaccionar i respondre, davant d’aquests pensaments interns que ens paralitzen, de forma flexible i desdramatitzada, permetent-nos afrontar i gestionar adequadament aquests efectes no desitjats.

Aprendre a modificar determinades creences, desenvolupar maneres alternatives d’experimentar i relacionar-se amb els esdeveniments interns i agafar certa distància (relativitzar), és del tot necessari per reconèixer i assimilar que aquests pensaments no són fets exactes ni reals, sinó que tant sols són mers transmissors d’una determinada informació que, interpretats d’una forma racional i coherent, ens ha de permetre prendre la decisió més adequada, davant la situació que ens ha tocat viure a cada moment.