Una persona del meu entorn, en qui hi confio, pensa que puc tenir problemes amb la beguda…, què faig?
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
psicologia, psicòleg, manresa, berga, solsona, moià, teràpia, psicoteràpia, trastorns, mentals, salut, benestar, ansietat, estrès, depressió, trastorns emocionals, pors, fòbies, neuropsicologia, forense,
334
post-template-default,single,single-post,postid-334,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703

Una persona del meu entorn, en qui hi confio, pensa que puc tenir problemes amb la beguda…, què faig?

Arturo Argelaguer (2015)

Psicología clínica, social i de les organitzacions

 

El més habitual en una persona que abusa de l’alcohol, n’és addicte o està a poques passes de ser-ne, és que algun familiar o amic li faci comentaris o es posi pel mig amb decisions que no acaben d’agradar-li.

Al nostre país el consum (i en massa ocasions l’abús) de l’alcohol és un fet molt arrelat a la societat. No hi ha festa familiar o social on no es destapin ampolles de vi i cava, no hi ha reunió d’amics on falti la cervesa i les barreges, com tampoc hi ha sortida nocturna “guai” si no es consumeixen “cubates” i gin tònics.

Del conjunt de països que nomenem “desenvolupats”, Espanya duplica la taxa mundial en consum d’alcohol, el 66,5% de la població espanyola de més de 15 anys ha consumit alguna beguda alcohòlica en el darrer any (el 77,5% dels homes i el 54,3% de dones), i a Catalunya la prevalença del consum d’alcohol alguna vegada a la vida, en persones de 15 a 64 anys, varia del 80,1% i el 94,8% entre els anys 1997 i 2011.

El 12 de Maig d’aquest 2014 la Organització Mundial de la Salut (OMS) va divulgar un estudi en el que alertava de les greus conseqüències del consum excessiu de l’alcohol. Aquestes persones, que fan ingestes elevades d’alcohol, són més susceptibles a desenvolupar unes 200 malalties, en especial les persones amb menys recursos. Hi ha una elevada taxa de mortaldat del 7,6% d’homes i un 4% de dones, per malalties relacionades amb l’alcoholisme, tot i que elles són més susceptibles d’emmalaltir per aquest fet.

No és bo deixar-se enganyar pels estudis publicats, on es posen de manifest els efectes beneficiosos d’aquestes begudes a l’organisme, doncs si bé és cert en algunes persones, n’hi ha altres, sobretot les que en depenen física o psicològicament, que pateixen greument les conseqüències d’un emborratxament casual, de l’abús continuat o de l’addicció a l’alcohol.

Inicialment, el consum i abús d’alcohol esporàdic, afavoreix l’estat eufòric de la persona, que se sent més desinhibida i ambientada; però a mesura que avancen les hores apareixen altres símptomes enormement perjudicials: agressivitat, marejos, somnolència, mala visió, alentiment dels reflexes i mala coordinació muscular, manca d’atenció i comprensió, etc.

A mesura que l’organisme de la persona, o el propi pensament de la mateixa, li demana que aquest consum sigui més habitual, entrem en una fase nova, de cronicitat, abús i addicció. És aleshores quan aquesta substància es fa “amo i senyor” de la persona, regint el seu dia a dia i afectant-la de ple en les seves decisions (malestar, insomni, irritabilitat, gel·losia, al·lucinacions i paranoies…), en l’entorn familiar (manca de responsabilitat, etapes de crisi agudes, mals tractes…) i a l’àmbit social (alteracions de l’ordre, delictes, suïcidis…).

L’enorme “estatus social” que te l’alcohol, ja des dels temps de Roma, ha ajudat a destrossar la vida de mils de milers de persones i famílies, que han estat incapaces de reconèixer que patien un problema. Afrontar una situació com aquesta, tot sol, és molt i molt difícil. S’ha demostrat que el més beneficiós és parlar-ne amb alguna persona adulta de confiança, que li doni suport i estigui al costat alhora de cercar ajut professional, per enfrontar-se al problema.

Avui en dia, al nostre centre, disposem de diferents recursos professionals i d’un equip multidisciplinar que poden ajudar les persones que pateixen abús o dependència de substàncies, especialment l’alcohol. Des de l’àmbit psicològic hi ha teràpies que han demostrat la seva validesa en l’afrontament d’aquesta malaltia, ja sigui tant a nivell individual com de grup. A nivell psiquiàtric hi ha medecines que ajuden a pal·liar els efectes de l’abstinència i la deshabituació. Una xarxa social forta, i un entorn familiar que recolzi la persona, ajuden molt alhora d’aconseguir deixar l’alcohol i la resta d’addiccions. Però el més important és la voluntat personal i la ferma decisió de la pròpia persona per voler seguir endavant, voler lluitar contra aquest “ens” tant poderós, i guanyar, de nou, la partida a la vida.

T’hi apuntes???

 

——————————————————————

Valero, Maria. El Mundo. 2014. http://www.elmundo.es/salud/2014/05/12/5370bca922601d52648b4577.html

Nacional de Salud. Espana 2011/12. Serie Informes monograficos no 1. Consumo de alcohol.

Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. Madrid 2013. https://www.msssi.gob.es/estadEstudios/estadisticas/encuestaNacional/encuesta2011.htm

Informe dels resultats per a Catalunya de l’Enquesta domiciliària sobre alcohol i drogues a Espanya (EDADES) 2011. http://www20.gencat.cat/portal/site/canalsalut/menuitem.41e04b39494f1be3ba963bb4b0c0e1a0/?vgnextoid=ba8043efe6085310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=ba8043efe6085310VgnVCM2000009b0c1e0aRCRD

Global status report on alcohol and health 2014. OMS. http://www.who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/en/#