Ocupar-se de la pròpia salut mental
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
psicologia, psicòleg, manresa, berga, solsona, moià, teràpia, psicoteràpia, trastorns, mentals, salut, benestar, ansietat, estrès, depressió, trastorns emocionals, pors, fòbies, neuropsicologia, forense,
794
post-template-default,single,single-post,postid-794,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703
 

Ocupar-se de la pròpia salut mental

Ocupar-se de la pròpia salut mental

Arturo Argelaguer (2023)

Psicologia clínica, social i de les organitzacions

La salut mental encapçala el ranquing de les preocupacions per la salut al nostre país, per sobre del càncer i del covid, segons l’estudi Global Health Service Monitor 2022, que IPSOS va publicar la tardor passada a la revista World Mental Health day 2022, on també es destacava que:

  • El 63% d’europeus s’han sentit estressats el darrer any, i els afecta la vida diària
  • 3 de cada 10 persones, a nivell mundial, s’han sentit deprimides i sense forces
  • Prop del 60% de la població a nivell global assegura que pensa sovint en la seva salut mental
  • Gairebé el 80% de persones creu que la salut mental és tant o més important que la física

De totes aquestes dades, la que més crida l’atenció és que només un 18% de la gent busca l’ajut de professionals i especialistes en salut mental, …i més si tenim en compte que una quarta part de la població mundial assegura que en algun moment ha experimentat pensaments suicides o d’autolessió.

Hem de tenir present que la majoria de la gent que pensa o fa efectiu un suicidi, no és pel fet que no vulguin viure, sinó perquè el que no volen és patir més.

Els trastorns emocionals i de la conducta no són només una illa enmig d’un oceà, sinó que són un dels grans continents del conjunt de les problemàtiques psicosocials globals L’estrès, les obligacions i les pròpies imposicions per voler ser, assolir o tenir, no fan més que abonar el camp dels nostres pensaments i sembrar constantment les preocupacions en tots nosaltres.

Queixar-nos d’allò que ens preocupa és una constant social, ara bé ocupar-nos-en i posar-hi remei ens costa molt, especialment quan parlem d’aquesta, …encara massa nebulosa i desconeguda, malaltia que en diem salut mental.

No n’hi ha prou amb promoure polítiques socials i educatives globals per prevenir aquest allau de problemes mentals, que també, sinó que per trobar millores personals en espais de temps raonables, calen accions i esforços individuals per aprendre a oxigenar i restar importància a determinats pensaments, cercant l’ajuda especialitzada que calgui.

Si som capaços d’entendre i reconèixer que la gent que va al psicòleg no és per que tinguin problemes, que d’això en tenim tots, sinó per resoldre’ls, aleshores haurem fet un gran pas endavant per poder-nos ocupar de la nostra salut mental, millorar la pròpia salut emocional i avançar cap a un millor benestar personal.

Els especialistes en salut mental ni son mags ni tenen la solució per tot, però sí que ens aporten unes eines i ens proposen unes pautes que, si cadacú de nosaltres fa una mirada més ample i s’hi posa a treballar, serem capaços de gestionar el nostre dia a dia d’una manera més eficient i menys traumàtica, alhora d’assolir els objetius.

Ocupar-nos de la pròpia salut mental i fer-ne prevenció activa n’és el camí.