La seguretat psicològica en el treball. L’estratègia de negoci intel·ligent a les organitzacions
Psicòleg especialista en la gestió i tractament de l'estrès, les emocions i l'ansietat. Teràpia Cognitiva i Conductual. Adults i Parelles. Em trovareu a Manresa, Berga, Solsona i Moià. Teràpia onLine. Fem diagnòstics, establim un Pla de treball i t'acompanyo en la millora del teu benestar. @arturoargelaguerpsicoleg @aargelaguer #arturoargelaguer
psicologia, psicòleg, manresa, berga, solsona, moià, teràpia, psicoteràpia, trastorns, mentals, salut, benestar, ansietat, estrès, depressió, trastorns emocionals, pors, fòbies, neuropsicologia, forense,
857
post-template-default,single,single-post,postid-857,single-format-standard,bridge-core-2.2.1,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-20.8,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-703
 

La seguretat psicològica en el treball. L’estratègia de negoci intel·ligent a les organitzacions

La seguretat psicològica en el treball. L’estratègia de negoci intel·ligent a les organitzacions

Arturo Argelaguer (2024)

Psicologia clínica, social i de les organitzacions

D’uns anys ençà està canviant el paradigma de la feina i més concretament del lloc de treball on volem dedicar i conviure moltes hores de les nostres vides.

El fet de sentir-se ben pagat en el treball, tot i que segueix sent important, ja no és allò més prioritari que valoren els professionals alhora d’acceptar una feina o canviar d’organització. Es dona més importància que mai al fet de sentir-se còmode i a gust amb els valors i propòsits de l’empresa on es treballa, a poder gaudir d’un bon ambient laboral i també a sentir aquell reconeixement professional que garanteixi un adequat benestar emocional en un entorn de treball transparent, competent i flexible.

És significatiu que, segons la XXVII edició de l’Informe Infoempleo Adecco, d’aquest 2024, gairebé 3 de cada 4 professionals te seriosos dubtes sobre si seguirà a la mateixa empresa o si abandonarà el seu actual lloc de treball, aventurant-se a valorar noves oportunitats laborals que els permetin conciliar la vida professional amb la personal, evolucionar professionalment i gaudir d’un bon ambient de treball.

Les rotacions dels llocs de treball al nostre país lideren el rànquing europeu en anades i vingudes dels treballadors, i aquest factor no para de créixer. Alguns assenyalen l’escassa responsabilitat i compromís que a hores d’ara volen assumir els nous professionals, altres justifiquen que aquestes responsabilitats ni estan ben pagades ni suficientment valorades per les organitzacions. Sigui com sigui, una cosa és segura: hi ha una clara desconnexió entre els qui haurien de liderar les organitzacions i els treballadors que en formen part.

En una època on la cultura emocional ha guanyat un enorme pes en el si de la societat, i les organitzacions no n’estan al marge. Assolir una adequat engagement laboral afavoreix que els professionals estiguin més motivats i se sentin l’organització com a pròpia. Aquest compromís emocional del professional amb l’organització afavoreix un entorn laboral més productiu i segur, un millor tracte envers els clients i una millora substancial en la compte de resultats de l’organització.

Segons un estudi recent de BetterUP, les empreses que inverteixen en la cultura de pertinença organitzacional dels seus treballadors assoleixen un increment en el rendiment laboral del 56%, redueixen les rotacions als llocs de treball en més del 50%, i es disminueixen les baixes per malalties a l’entorn del 75%.

Generar una ferma cultura de seguretat psicològica pels treballadors i professionals, en el si de les organitzacions, és l’estratègia empresarial més intel·ligent en aquests moments laborals convulsos, i aquesta passa per instaurar lideratges inclusius, compromesos en acompanyar els seus treballadors al llarg del viatge laboral, fomentant la integració a tots els nivells, escoltant i recolzant les seves propostes i posant en valor les capacitats dels professionals que formen part de l’organització.

Incorporant la figura d’un psicòlegs a les organitzacions, que pugui escoltar les necessitats i demandes dels treballadors, permet reorientar els lideratges i consolidar aquesta seguretat laboral per sentir-se part important de l’empresa.